Ez a Te ajándékod! - Kattints ide >>>>!

A cukorbetegség késői szövődményei

A cukorbetegség késői szövődményei

A cukorbetegek gondozásánál a legfontosabb feladat az idült szövődmények megelőzése, kezelése jelenti. Ennek oka, hogy az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség jól kezelhetővé vált, a betegek várható élettartama kitolódott, így sok esetben lehetőség van a késői szövődmények kialakulására.

VITALFOOD.HU

A cukorbetegség késői szövődményeit kisér- és nagyér-szövődményekre (diabéteszes mikroangiopátia és makroangiopátia) lehet felosztani.

A kisér-szövődmények a szemet (retinopátia), a vesét (nefropátia) és az idegrendszert (neuropátia) érinthetik.

A nagyér-szövődmények klinikai megjelenési formái azonosak azzal, amit általános érelmeszesedés (ateroszklerózis) esetén lehet megfigyelni.

A nagyér-szövődmények érinthetik az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit vagy az agyi ereket, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást (szívizom-infarktust) vagy agyszövet-elhalást (stroke) okozva.

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében a betegek fiatalabb életkora miatt a kisér-szövődmények a meghatározók, de hosszabb betegségtartam után a nagyér-szövődmények is megjelenhetnek. A 2-es típusú cukorbetegekben a kórállapot klinikai tünetektől mentes szakasza, a betegség sokszor késői felismerése miatt a nagyér- és a kisér-szövődmények már a betegség felismerésekor jelen lehetnek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a szövődmények kialakulása nem törvényszerű.

A kisér-szövődmények megelőzésében a vércukorszint hosszú távú rendezése, az egészségesekét megközelítő anyagcsere-állapot tartós biztosítása döntő jelentőségű. A jó anyagcserehelyzet bizonyítottan csökkenti a kisér-szövődmények kialakulását, a már meglévő elváltozások további romlását lassítja, sőt javulásukat is eredményezheti.

A nagyér-szövődmények kialakulásában az emelkedett vércukorszinten kívül az emelkedett vérnyomás, a magas vérzsír értékek, a véralvadási viszonyok megváltozása, a túlsúly (különösen ennek hasra lokalizálódó formája), a dohányzás egyaránt szerepet játszik.

A cukorbetegség késői szövődményeinek kialakulásában az öröklött tényezőknek is szerepe van.

Szemészeti szövődmények

A cukorbetegség szemet érintő hatásai közül az ideghártya károsodása (retinopátia diabetika) a legjelentősebb.

A retinopátia megelőzése terén a tartós jó anyagcserehelyzet kiemelt jelentőségű, ezenkívül a vérnyomás és a vérzsír eltérések megfelelő kezelésének is szerepe van. A szövődmény időben való felismerését – a folyamat kezdetén látási panasz nincs! – rendszeres szemészeti vizsgálat szükségszerű.

Már kialakult szemészeti szövődmény esetén gyakoribb szemészeti ellenőrzés szükséges. Terhesség során a retinopátia romolhat, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a fogamzás előtt, az első 3 hónapban, majd a szemészeti állapot súlyosságától függően 1–12 hetente.

A szem cukorbetegség okozta károsodásai közül megemlítendő még a szürke hályog és a zöld hályog gyakoribb előfordulása, illetve a szemidegek működészavara, amely kettős látást okozhat.

Fontos megjegyezni a megelőzés fontosságát. Termékünk a Diabo - Az egyenletes vércukorszint őre.

Vese szövődmény

A diabéteszes nefropátia évek alatt, panaszok okozása nélkül fejlődik ki, de végállapotként vese elégtelenséget okozhat. A megbetegedés helye a vese vizeletkiválasztást végző elemi egységei (glomerulusok). A folyamat előrehaladása során először a vizeletben fehérje jelenik meg, majd a fehérjeürítés fokozódik, a vérnyomás emelkedik és a veseműködés fokozatosan romlik. A nefropátia a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával jár együtt.

A nefropátia korai felismerését a vizelettel ürített speciális fehérje, az úgynevezett mikroalbumin meghatározása teszi lehetővé. A mikroalbuminuria meghatározható 24 órás gyűjtött vizeletből és reggeli első vizeletmintából is, a vizsgálatot évente legalább egy alkalommal kell elvégezni.

A mikroalbuminuria a vesekárosodást korán, a vérből meghatározott, vesefunkciót jelző paramétereknél hamarabb jelzi. A mikroalbuminuriának nemcsak a veseszövődmény romlása tekintetében, hanem a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából is előrejelző szerepe van.

A nefropátia előrehaladott stádiumában időben megkezdett vesepótló kezelésre van szükség.

Fontos megjegyezni a megelőzés fontosságát. Termékünk a Diabo - Az egyenletes vércukorszint őre.

 

Idegrendszeri szövődmény: diabéteszes láb

A cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmény jellegzetesen az alsó végtagokon okoz panaszt, de károsíthatja a szív-, érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat is. Az alsó végtagokon leggyakrabban szimmetrikusan zsibbadás, hasogató fájdalom észlelhető, olykor azonban teljes érzéskiesés is jelentkezhet.

A cukorbetegek esetében az érelmeszesedés következtében létrejött alsó végtagi verőérszűkület is gyakori. Ilyenkor a fájdalom általában valamelyik oldalon kifejezettebb, járásra jellegzetesen fokozódik, pihenésre enyhül. A szövetelhalás a széli, legrosszabb vérellátású területeken (lábujjak, sarok) jelentkezik.

A lábszövődmények megelőzésében legfontosabb a láb sérülésének megelőzése. Kerülendő a mezítláb járás, a fájdalomérzet kiesése sportsérülésekhez vezethet. A láb orvosi ellenőrzésére a cukorbetegség felismerésekor, ezt követően évente legalább egy alkalommal kell sort keríteni. A végtag keringését egyszerű műszeres vizsgálattal (Doppler-készülék) is tanácsos ellenőrizni. Az idegrendszeri károsodás felismerésének egyszerű eszköze a kalibrált hangvillás vizsgálat.

Nagyér-szövődmények

Cukorbetegekben az érelmeszesedés talaján kialakult szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata jelentősen fokozott. A nagyér-szövődmények megelőzése terén az egészséges életmód (megfelelő étrend, rendszeres testmozgás segítségével az ideális testsúly elérése/fenntartása, a dohányzás mellőzése) kialakításának igen nagy jelentősége van.

A vérnyomás és a vérzsírok rendszeres ellenőrzése, erélyes kezelése létfontosságú. Akut keringési események (agyi keringészavar, szívizom-infarktus, végtagi érelzáródások) kezelése minél előbbi kórházi elhelyezést igényel.

A cukorbeteg gondozás során a kis- és nagyér-szövődmények rendszeres szűrésén, a jó anyagcserehelyzetre való törekvés, az egyéb kockázati tényezők kezelése, a betegek folyamatos felvilágosítása, képzése a késői szövődmények fontosságáról, megelőzési lehetőségeikről. Így várható csak a cukorbetegek élettartamának növekedése és nem utolsósorban az életminőség javulása.

Ismét megjegyezzük a megelőzés fontosságát. Termékünk a Diabo - Az egyenletes vércukorszint őre.

forrás: health.com

diabetes.hu

fotók:canva.com