Ez a Te ajándékod! - Kattints ide >>>>!

A következő  nagy dolog az immunrendszerben.

A következő nagy dolog az immunrendszerben.

A Q10 koenzim előnyei

A Q10 koenzim, más néven CoQ10, olyan vegyület, amely segít a sejtek energiatermelésében. A szervezet természetesen termel CoQ10-et, de ez a folyamat az életkorral csökken. 

VITALFOOD.HU

Szerencsére a CoQ10-et táplálék - kiegészítőkkel, vagy megfelelő élelmiszerekkel, a táplálkozásban be tudjuk vinni szervezetünkbe.

Elég sok betegség kialakulásában, mint például a szívbetegség, az agyi rendellenességek, a cukorbetegség és a rákos betegségek kialakulása a CoQ10 alacsony szintjéhez kapcsolódtak.

Nem bizonyított, hogy a CoQ10 alacsony szintje okozza-e ezeket a betegségeket, vagy teljes hiámyának eredményeképpen alakulnak ki a betegségek..

Egy dolog ami biztos, hogy sok kutatás kimutatta a CoQ10 fontosságát  a szervezetünkben, vagy pótlásának szükségességét.

Tehát fontos, hogy sok minnél többet megtudjunk a CoQ10-ről.

Mi is az a Q10 ?

A Q10 koenzim egy antioxidáns amit a  szervezet állit elő, és tárol a sejtek mitokondriumában.

A mitokondriumok felelősek a sejtek energiatermelésért. Megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól és a betegséget okozó baktériumoktól vagy vírusoktól.

A CoQ10 termelődése a szervezetben az életkor előre haladtával arányoasan csökken. Így úgy tűnik, hogy az idősebb embereknek létfontosságú dolog a Q10 koenzim pótlása.

A CoQ10 hiányának egyéb okai közé tartozik.

  • Táplálkozási hiányosságok, például a B6-vitamin hiánya
  • Genetikai hibák a CoQ10 szintézisében vagy felhasználásában
  • A szövetek növekvő igényei a betegség következtében
  • Mitokondriális betegségek
  • Oxidatív stressz az öregedés miatt
  • A sztatin kezelések mellékhatásai

A kutatások kimutatták, hogy a CoQ10 számos kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetben. Elsődleges funkciója az, hogy segítsen energiát termelni a sejtekben. Ez részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely részt vesz a sejtek energiaátadásában.

A másik fontos szerepe, hogy antioxidánsként szolgáljon, és megvédje a sejteket az oxidatív károsodástól. A szabad gyökök túlzott mennyisége oxidatív károsodáshoz vezet, ami zavarhatja a sejtek rendszeres működését. Ez ismert, hogy számos egészségügyi körülményt okoz.

Tekintettel arra, hogy az ATP-t a szervezet összes funkciójának elvégzésére használják, és az oxidatív károsodás rombolja a sejteket, nem meglepő, hogy egyes krónikus betegségek alacsony szintű CoQ10-hez kapcsolódnak.

A CoQ10 a test minden cellájában megtalálható. A legmagasabb koncentrációk azonban a legnagyobb energiaigényű szervekben találhatók, mint például a szív, a vesék, a tüdő és a máj  A szívelégtelenség gyakran más szívbetegségek következménye, mint például a koszorúér-betegség vagy a magas vérnyomás. Ezek az állapotok fokozott oxidatív károsodáshoz és az erek és artériák gyulladásához vezethetnek.

Rosszabbá tétele érdekében a szívelégtelenség néhány kezelésének nemkívánatos mellékhatása van, mint például az alacsony vérnyomás, míg mások még tovább csökkenthetik a CoQ10 szinteket.

forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10#section8