Ez a Te ajándékod! - Kattints ide >>>>!

A második agyunk a bélrendszer ?

A második agyunk a bélrendszer ?

Korábban a tudósok úgy tartották, hogy a bélrendszerünk egyetlen funkciója az emésztés. Az utóbbi években egyre több kutatás támasztotta alá, hogy ez a bonyolult rendszer valójában sokkal nagyobb szerepet játszik az egész testünk működésében, mint eddig gondoltuk volna. 

Egyre inkább bizonyítást nyer, hogy a bélrendszerünk, és az agyunk között szoros kapcsolat áll fenn, amelyet a tudósok már a "második agynak" is neveznek. Ez a felfedezés nem csak az egészségünkhöz, hanem a hangulatunkhoz, motivációnkhoz és általában véve az életminőségünkhöz is hozzájárulhat.

Az év végi ünnepek alatt a megnövekedett tápanyagbevitel és mozgáshiány miatt az immunrendszerünk állapota könnyen romolhatott. Azonban, a tudatos táplálkozással és a megfelelő életmóddal, könnyen kompenzálni lehet a megnövekedett tápanyag bevitelt is. A következő tippek segíthetnek:

  1. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt: A zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek rendszeres pótlása nagyon fontos.
  2. Fogyasszunk probiotikumokat: A probiotikumok segítenek a bélflóra helyreállításában, és megfelelő működésben. A probiotikumokat tartalmazó természetes ételek közé tartozik a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta és a kimchi. (fermentált, fűszeres kínai kel)
  3. Fogyasszunk sok folyadékot: A megfelelő hidratáltság szervezetünk élet eleme. A víz, a tea és a levesek kiváló hidratálók.
  4. Pihenjünk eleget: Az alvás segít az immunrendszerünknek a működésben. A megfelelő alvásidő segít a test regenerálódásban.
  5. Mozogjunk rendszeresen: A testmozgás segít a vérkeringés javításában és a stressz csökkentésében.

Egy erős immunrendszer képes hatékonyan harcolni a szervezetünket fenyegető kórokozókkal és megelőzni a betegségek kialakulását. Az immunrendszer megerősítésére számos módszer létezik, köztük a pre- és probiotikumok, valamint vitaminok fogyasztása is.

A pre- és probiotikumok olyan mikroorganizmusok vagy tápanyagok, amelyek kedvező hatással vannak az emésztőrendszerünkre. A prebiotikumok a tápanyagok olyan formája, amelyek elősegítik a probiotikumok - jótékony baktériumok - növekedését és aktivitását. Sok különböző prebiotikum létezik, de a legismertebb a rostok, például a fruktóz-oligoszacharidok és az inulin. Ezek az anyagok megtalálhatóak számos élelmiszerben vagy étrend -kiegészítőben például a FLONIVIN többféle formájában, a banánban, a hagymában, a fokhagymában és a teljes kiőrlésű gabonákban.

A probiotikumok hasonlóan fontosak az immunrendszer erősítése szempontjából, hiszen segítik a bélflóra egészséges egyensúlyát. Jótékony hatással vannak az emésztésre, elősegítik a tápanyagok felszívódását és az egészséges baktériumok szaporodását. Az emésztőrendszer jelentős része az immunrendszer része is, ezért a probiotikumok fogyasztása nagy jelentőséggel bír. A Béres ProBio 6 kapszula élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény, amely probiotikumokat tartalmaz.

Néhány, a legfontosabb vitaminok közül. Itt van pl. a C vitamin. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a szervezetünkben kialakuló gyulladások elleni küzdelemben. Egy másik fontos vitamin a D-vitamin, amely szintén megerősítheti az immunrendszert és a fertőzések megelőzésében segít. Szükségünk van továbbá a B-vitaminokra is.

Fontos megjegyezni, hogy a pre- és probiotikumok, valamint a vitaminok nem csodaszernek tekinthetők. Ezeket az egészséges táplálkozással együtt kell alkalmaznunk, és nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást.

Az immunrendszerünk megerősítése mindenki számára fontos, de különösen ajánlott az időseknek, a gyermekeknek és az immunrendszert gyengítő betegségekben szenvedőknek. Fontos azonban hozzátenni, hogy a pre- és probiotikumok, valamint vitaminok szedését mindig beszéljük meg orvosunkkal, különösen, ha bármilyen egészségügyi problémánk van, vagy gyógyszereket szedünk.

Fontos azonban nem csak ezekre a kiegészítőkre támaszkodni, hanem egészséges életmódot is kialakítani, rendszeresen mozogni, és változatosan táplálkozni, kiegyensúlyozott életmódot folytatni.

Amint a bevezetőben említettük az emberi bélrendszerben található idegsejthálózatot gyakran nevezik a “második agynak” . Az idegsejthálózat aktívan kommunikál az aggyal, és a felőle érkező jelek jelentős hatással vannak a szervezet működésére. A bélrendszerünk állapota és a megfelelő táplálkozás között szoros kapcsolat áll fenn. Tehát a tudatos táplálkozással és a megfelelő életmóddal, könnyen kompenzálni lehet a megnövekedett tápanyagbevitelt. Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében az év végi ünnepek után is.