Ez a Te ajándékod! - Kattints ide >>>>!

5 fontos tápanyag a mentális egészségünkért

5 fontos tápanyag a mentális egészségünkért

A bennünket ért környezeti hatások (életmód, táplálkozás) jelentősen befolyásolják a mentális egészségünket. Tény, hogy a problémák hátterében akár hiánybetegség is állhat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket viszünk be a szervezetünkbe.

VITALFOOD.HU

Továbbá nem csak a bevitt anyagok mennyisége, hanem azok minősége is fontos. Az ásványi anyagok, nyomelemek akkor tudnak jól felszívódni, hasznosulni, ha valamiféle szerves, vízoldékony só formában vannak.

B-vitaminok:


Az idegrendszer működésében talán a legfontosabbak a B-vitaminok. A B-vitamin család (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, Folsav) szinte minden tagja fontos szerepet tölt be szervezetünk működésében. Érdemes ezért B-komplex étrend-kiegészítőket választani a pótlás céljából. Közvetve, vagy közvetlenül mindegyik B-vitamin részt vesz az egyes idegi folyamatok működésében. A kiegyensúlyozott B-vitamin bevitellel csökkenthető az esélye az olyan betegségeknek, mint a vérszegénység, depresszió, idegi gyulladás, migrén, demencia. Csökkenthető az olyan tünetek intenzitása, mint a zsibbadás, fáradtság, ingerlékenység, hajhullás, neuropátiás fájdalmak.
(B-vitaminokról részletesen a következő blog bejegyzésben)


Magnézium:   

 

Napjainkban nagy kereslet mutatkozik a különféle magnézium tartalmú étrend-kiegészítő termékek iránt, úgy tűnik nem alaptalanul. Sok ember küzd magnézium hiánnyal, aminek oka többek közt az életmód, a környezeti hatások, és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás lehet. A piacon számos magnézium készítmény kapható, akár granulátum, tabletta, kapszula, de még folyadék formában is. Jellemzőjük, hogy felszívódásukat elősegíti a B6-vitamin, ezért a legtöbbször ezzel együtt érhető el a készítmény. Ha lehetőségünk van rá, akkor „szerves”kötésben levő készítményt válasszunk, mert azok felszívódása jobb, magnézium tartalmuk jobban hasznosul. Természetes forrásból elsősorban banán, sötétzöld levelű zöldségek és mandula fogyasztásával juthatunk hozzá a magnéziumhoz.

D-vitamin:         

A D-vitamin nemcsak a csontok egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem jelentős mint antioxidáns, és jelenléte szükséges a depresszió megelőzéséhez is. Mivel a szervezetünk számra szükséges D-vitamin jelentős része a bőrünkben képződik napsugárzás hatására, télen a fényhiány következtében csökken a D-vitamin szint is. A téli depresszió tüneteinek (lehangoltság, kedvetlenség, ingerlékenység) jelentkezése összefüggésben áll a vitaminhiánnyal, aminek kedélybetegség lehet a következménye. Éppen ezért fontos a magas D-vitamin tartalmú olajos magvak, halak fogyasztása, és persze a napsütés kiváltotta D-vitamin termelődése is elmaradhatatlan.

Telítetlen, omega-3 zsírsavak:                   


Az omega-3-zsírsavak esszenciális zsírsavak, azaz az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket, ezért táplálék vagy táplálékkiegészítő formájában kell hozzájuk jutnia. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha túl kicsi az omega-3-zsírsavak mennyisége a szervezetben, ez olyan információfeldolgozási zavarokhoz vezethet, amilyenek a skizofrénia, a bipoláris zavar, a kényszerbetegség, a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar és más idegrendszeri betegségek.
Tehát a szív-és érrendszer egészsége mellett, az optimális idegi működéshez is szükségesek az omega-3 zsírsavak. Ezek nem csak a halfélékben találhatóak meg, hanem a magvakban is. Ugyan a táplálék-kiegészítők között is szép számmal megtalálhatóak az omega-zsírsavakat tartalmazók, mégis tény, hogy a természetes forrásból érkező mikroelemek a leginkább szükségesek a szervezet számára.


„Agyfényezők”      

Ebbe a családba tartozó hatóanyagok többféleképpen fejtik ki hatásukat az agyra, illetve az idegrendszerre. Legismertebbek talán a ginkgo készítmények, vagyis a páfrányfenyő leveléből kivont hatóanyagokat tartalmazó termékek, melyek fokozzák az agyi keringést, növelik a sejtek oxigén ellátását, így javítják a kognitív funkciókat, fokozzák a szellemi frissességet.


A süngomba titka, hogy az idegsejtek növekedési faktorának stimulációjával küzd a demencia és az idegi eredetű elváltozások ellen. Agyunk memória tárolója megsokszorozódik, és a gondolkodásunk felgyorsul, mivel a neuronjaink sokkal több elektromos töltést bocsátanak ki, továbbá a neuronok gyarapodásának is jót tesz, ha az idegsejtek növekedési faktora megemelkedik. Kutatások szerint komoly szerepe lehet az Alzheimer megelőzésében, korai stádiumban a kezelésében is.
A rózsagyökér (Rhodiola) oldja a stresszt, felveszi a harcot az enyhébb depressziós tünetekkel, valamint fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet! Oldja a mentális kimerültséget és segít a koncentrációban.
A bakopa indiai ájurvédikus növény. Időskorban javítja a memóriát, fiataloknál segíti a tanulást (ugyebár az is memória funkció). Segíti az agyban cikázó neuronok közti jelátvitelt, így sokkal gyorsabban futnak az infók. Emellett a bakopa is oldja a stresszt, segíti a pihentető alvást. Itt említhetjük meg a stresszoldó, nyugtató, altató hatású gyógynövényeket is, melyek önmagukban is hatásosak, de kombinálva őket, egymás hatását erősítik. Ilyenek a citromfű, komló, macskagyökér, gynostemma, melyeket gyakran javallják idegi kimerültség, vagy kezdődő depresszív állapot kezelésére az orvosok is.